Wat en hoe

 

Hoe gaat Energie Pioniers Noordoostpolder te werk?

 • We nemen deel aan het overleg met afgevaardigden van de verschillende themagroepen binnen de stichting Pioniers van de Toekomst.
 • We werken samen met allerlei organisaties in de Noordoostpolder om deze slag naar het gebruik van andere energie aan te jagen. Dat doen we onder meer met de gemeente Noordoostpolder, de Natuur en Milieu Federatie Flevoland, het samenwerkingsverband Flevolandse coöperaties, Mercatus en de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. 
 • We zijn en gaan in gesprek met mogelijke initiatiefnemers op het gebied van duurzame energie.
 • We hebben een werkgroep met vrijwilligers met technische kennis en achtergrond, die vernieuwingen volgen en dit in het bestuur in brengen, indien dit volgens hen van belang is.
 • We hebben de volgende activiteiten en portefeuilles: postcoderoos, FleXtore, inkoop en verkoop van onze groene stroom uit de Noordoostpolder met Polderstroom, innovatie en techniek, externe strategische contacten en financiën. 
 • We hebben een contract met de groene en actieve energiecoöperatie Energie VanOns, die onze energie afneemt en levert. 
 • We nemen deel aan overleggen binnen het NETwerk Noordoostpolder Energieneutraal en de Pioniers van de Toekomst.
 • We doen dit zoveel mogelijk met ons motto: "Energie van de polder, door de polder en voor de polder."

 

Wat doen we en met welke resultaten?

 • We richten satelliet-coöperaties op die postcoderoosprojecten beheren. Daarvan zijn er momenteel twee, op daken van een bouwbedrijf in Marknesse en de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. Met in totaal ruim 320 zonnepanelen nemen 30 participanten deel aan deze projecten. Naast deze projecten oriënteren we ons op een derde postcoderoos.
 • We leveren groene stroom van onze zonnepanelen (postcoderoos) aan bewoners in de Noordoostpolder en we kopen groene stroom in uit de Noordoostpolder (windmolen en/of zonneweide) voor de bewoners uit de Noordoostpolder.
 • We verkopen via Energie VanOns CO2 gecompenseerd gas. Energie VanOns compenseert o.a. met het project cook stoves in Ghana en EPN compenseert met aanplant van bomen in het project Voedselbos Emmeloord.
 • EPN ontvangt van Energie VanOns per klant jaarlijks € 75,-. Dit bedrag wordt o.a. besteed aan de aanplant van de bomen, aanvragen uit de Noordoostpolder voor duurzame maatschappelijke projecten, voorlichting en diverse projecten.
 • Samen met NMFF organiseert EPN het energieloket, waar algemene voorlichtingsmaterialen aanwezig zijn en informatie wordt gegeven.
 • We zijn in gesprek met de gemeente Noordoostpolder en Mercatus om oplossingen te vinden voor het probleem van energie-armoede (het nu al amper kunnen betalen van de energierekening).
 • We zijn als maatschappelijke organisatie betrokken bij het project FleXtore, een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven, die met landelijke subsidie een bijzondere accu voor de kleinschalige opslag van opgewekte stroom in Emmeloord maken en plaatsen.
 • We willen over gaan (afhankelijk van beschikbare financiële middelen) tot aanstelling van een onafhankelijke energiecoach in dienst van Energie Pioniers Noordoostpolder, die inhoudelijke informatie geeft bij mensen thuis over verduurzaming van hun woning. 
 • We zijn en gaan in gesprek met andere initiatiefnemers in de Noordoostpolder in het opwekken van energie over afstemming en samenwerking.
 • Het ontwikkelen, samen met de Pioniers van de Toekomst, van voorlichting over duurzaamheid aan het onderwijs.
Top <h4>energiepioniers-nop.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/over-ons">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/waarom-epn">Waarom EPN</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/wat-doet-epn-en-hoe">Wat en hoe</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/organisatie">Organisatie</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/video">Video</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/projecten">Projecten</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/postcoderoos">Postcoderoos</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/vragen">Veelgestelde vragen</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/flextore">FleXtore</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/doe-mee">Doe mee</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/klant-worden">Klant worden</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/aanmelden-postcoderoos">Aanmeldformulier Postcoderoos</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/lid-worden">Lid worden</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/meer-info">Meer info</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/partners-epn">Partners EPN</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/de-column-van">De column van...</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/ideeenbus">Ideeenbus</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/adresgegevens">Adresgegevens</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/nieuwsbrief">Nieuwsbrief</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/contactformulier">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>