FleXtore

 

Energie Pioniers Noordoostpolder is deelnemer in het FleXtore pilotproject

Onder de naam FleXtore wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een energie opslagsysteem dat de lokaal opgewekte duurzame stroom in een batterij opslaat op dagen dat er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Is er op een dag onvoldoende opwek van stroom dan kan de in de batterij opgeslagen energie het tekort opheffen zonder gebruik te maken van het landelijke energienetwerk.

Een consortium van bedrijven en instellingen werkt momenteel aan proef met een zogenaamde waterstofbromide batterij. Deze batterij onderscheidt zich van andere opslagsysteem op de volgende punten:

  • Waterstof en bromide zijn geen schaarse stoffen en zijn goedkope bouwstenen voor het produceren van batterijen
  • De batterij heeft een lange levensduur
  • De kosten van het opslaan en vrijgeven van stroom zijn uiterst laag

Vooral de kosten van opslag bleken tot nu toe een obstakel voor de verdere ontwikkeling van batterijen. Met de komst van de FleXtore batterij wordt het mogelijk om de volgende stap te zetten in de energietransitie: het realiseren van zelfvoorzienende wijken en buurten.

Voorwaarde in dit door de overheid ondersteunde project is het creëren van lokaal draagvlak voor de invoering van dit soort batterijen. Dat is dan ook de taak die Energie Pioniers Noordoostpolder als lokale coöperatie op zich neemt. Wij denken daarbij bijvoorbeeld aan de combinatie van een postcoderoosproject met dit opslagsysteem. Deelnemers wekken dan niet alleen hun eigen stroom op maar gebruiken die ook daadwerkelijk vanuit de batterij.

Dit zal nog veel werk betekenen, maar deze ontwikkeling past volledig in onze visie over een nieuwe energiestructuur: reden waarom wij van harte meewerken aan dit voor Nederland unieke project.

  • Klik hier voor een film over FleXtore.
  • Klik hier voor het persbericht van juni 2017 waarin de start van het project bekend gemaakt werd.
  • Klik hier voor het persbericht van februari 2019 waarin de plaatsing van de proefopstelling FleXtore II bij de gemeentewerf van de Gemeente Noordoostpolder bekend wordt gemaakt. 

De rol van Energie Pioniers Noordoostpolder bij FleXtore is tweeledig: enerzijds het betrokken zijn als burgervertegenwoordigers bij de ontwikkeling ten aanzien van maatschappelijke gevolgen, en anderzijds een bijdrage te leveren in de communicatie en voorlichting in de omgeving.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent FleXtore, volg dan onze Facebookpagina of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Top <h4>energiepioniers-nop.nl sitemap:</h4> <ul> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/over-ons">Over ons</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/waarom-epn">Waarom EPN</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/wat-doet-epn-en-hoe">Wat en hoe</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/organisatie">Organisatie</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/nieuws">Nieuws</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/video">Video</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/projecten">Projecten</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/postcoderoos">Postcoderoos</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/vragen">Veelgestelde vragen</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/flextore">FleXtore</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/polderstroom">Polderstroom</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/polderstroom-aanmelden-duurzaam-project">Aanmelden duurzaam project</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/polderstroom-aanmelding-ambassadeur">Aanmelden als ambassadeur</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/doe-mee">Doe mee</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/klant-worden">Klant worden</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/aanmelden-postcoderoos">Aanmeldformulier Postcoderoos</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/lid-worden">Lid worden</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/meer-info">Meer info</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/partners-epn">Partners EPN</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/de-column-van">De column van...</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/agenda">Agenda</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/ideeenbus">Ideeenbus</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/adresgegevens">Adresgegevens</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/nieuwsbrief">Nieuwsbrief</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/contactformulier">Contactformulier</a></li> <li><a href="https://www.energiepioniers-nop.nl/privacy">Privacy</a></li> </ul>